woensdag 17 januari 2018

Tajine van wintergroenten




Nu de feestdagen voorbij zijn kan het voor mij niet snel genoeg lente zijn. Dit is traditioneel het moeilijkste deel van het jaar voor mij want door mijn zuiderse roots voel ik me rillerig vanaf de temperatuur onder de 10 graden zakt. Zolang er kerstverlichting, feestjes en drank zijn, lukt het me nog om de winter te omarmen maar nu we dat allemaal gehad hebben, valt de duisternis in.

Ik heb ondertussen wel wat trucjes om de somberheid te counteren:
1. Buiten komen. Ook al is het geen weer om een hond door te jagen, het doet zo'n deugd om in de frisse buitenlucht te zijn.
2. Kaarsjes aansteken. Het is niet omdat die feesten voorbij zijn, dat je het niet langer gezellig mag maken.
3. Comfort food. Er is weinig dat me gelukkiger maakt dan een kom dampend troosteten.

Het volgend recept voldoet voor mij volledig aan de eisen van comfort food: smeuïg, vullend en Zuiders. Extra goed punt: het is dankzij de seizoensgroenten ook nog een spotgoedkoop! De inspiratie haalde ik bij Eva vzw, maar ik paste het recept hier en daar wat aan. Ik vond het bijvoorbeeld niet nodig om vegetarische kippenblokjes toe te voegen. Dit is mijn versie:


Tajine van wintergroenten


Wat heb je nodig? (4 pers.)

olijfolie
1 teentje knoflook
1 ui (gesnipperd)
komijn
saffraanpoeder
korianderpoeder
een scheutje witte wijn 
2 pastinaken (in schijfjes)
2 zoete aardappels (in blokjes)
2 raapjes (in stukjes)
300 ml groentebouillon
200 gr uitgelekte kikkererwten
een handvol olijven (ik gebruikte groene olijven gevuld met paprika - dat hadden we nog liggen - maar ik denk dat het met zwarte olijven ook moet lukken)
sap van een halve citroen
koriander

Hoe maak je het?

Doe olijfolie in een pot en stoof de knoflook en de ui aan. Laat glazig worden en snij ondertussen de groenten in stukjes. Voeg de kruiden toe en roer even door. Blus met witte wijn. Doe de groenten in de pot als de witte wijn zo goed als verdampt is. Laat even stoven. Roer de groentebouillon eronder en zet het deksel op de pot. Laat een kwartiertje pruttelen.

Voeg de kikkererwten en olijven toe en breng op smaak met het citroensap. Werk af met koriander en serveer met couscous.

Wat zijn jouw geheimpjes om de winter te overleven? Dat wil ik graag van jou weten!








2 opmerkingen:

  1. Fleecedekentjes, lange wandelingen, boeken en comfortbordjes zoals dit uit jouw recept, dat er supperlekker uitziet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En dat allemaal nog minstens een week langer! Merci!

    BeantwoordenVerwijderen