vrijdag 23 maart 2018

Boek nog snel een weekendje aan de kust!


Voel jij net als ik ook af en toe de nood om eens te gaan uitwaaien aan zee? Dan is dit weekend misschien wel het ideale moment!

Op zondag is er de Eneco Beach Clean Up, een grootschalige opruimactie aan onze kust. De 17 surfclubs die ons land rijk is schaarden zich achter het initiatief van de Surfriders Europe Foundation. Deze organisatie startte meer dan 20 jaar geleden met het opruimen van afval op de Franse stranden in een poging om zo de aandacht te vestigen op de problemen die plastic met zich mee brengt. Vorig jaar raapten zo'n 2500 vrijwilligers in België meer dan 5 ton afval op...Wil je graag het nuttige aan het aangename koppelen? Maak er dan een weekendje van aan zee en trek op zaterdag naar Het Zwin. Misschien is dit wel het bekendste natuurreservaat in ons land, maar wist je dat het onlangs helemaal vernieuwd werd? Ik was er ooit met school heen geweest en herinnerde me vaag een uitgestrekte vlakte met hier en daar een plas en aan de ingang wat volières. Gelukkig is er ondertussen heel wat veranderd! Er is een ruim bezoekerscentrum met een klein interactief museum. Met je inkomkaart kan je hier ook 'inchecken' in de trekvogel-luchthaven. De tentoonstelling is echt op maat van kinderen gemaakt en ze leren er al spelend heel wat bij over trekvogels.Maar ook buiten onderging het park een metamorfose: er zijn verschillende wandelparcours die je leiden naar observatiepunten over het domeinen. Ook hier is voluit de kaart van de kinderen getrokken. Het parcours is afwisselend, hier en daar kan je klauteren of een ander wegje nemen (spannend!), bij de uitkijkpunten zijn er verhoogjes voorzien voor de kleinsten en de bordjes met uitleg zijn in eenvoudige taal geschreven.
De topattractie in het park is uiteraard de natuur zelf. Het was helaas wat te fris voor het blotevoetenpad, maar voor onze jongste waren de loslopende koeien het hoogtepunt van de dag.
Wil je per se ook afval rapen in het Zwin? Geen probleem, ook hier is er een grote opruimactie op zondag!

En keer je zaterdagavond moe maar voldaan van een lange wandeling in Het Zwin terug naar huis? Vergeet dan niet om vanaf 20u30 kaarsjes aan te steken. Dan is het immers Earth Hour, en doven we op initiatief van WWF de lichten om aandacht te vragen voor de klimaatverandering.

Initiatieven genoeg dus om dit weekend de wereld te helpen verbeteren! Wat zijn jouw plannen tijdens dit eerste weekend van de lente?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten